top of page

Om oss

Mattias, Oskar och Timmy är professionella atleter och passionerade rörelse entusiaster som hjälper barn och vuxna, organisationer och klubbar att utvecklas, överkomma hinder, må bättre och framförallt att ha mer kul genom leken. 

Mattias Hoppe, Oskar Örn och Timmy Fors driver Alternativ Aktivitet med syfte att hjälpa människor att hitta rörelseglädje för ett rikare liv. De arbetar ur ett holistiskt perspektiv med framför allt barn genom att erbjuda skolor, föreningar och privatpersoner inspiration och utbildning genom workshops där de försöker fånga de som kanske inte hittar sin rörelseglädje inom traditionell idrott.

Vad gör Alternativ Aktivitet?

Kroppskontroll:
Mattias, Oskar och Timmy är professionella atleter som lär ut på ett konsekvent sätt hur man hanterar sin kropp i situationer som kan uppkomma i livet där kroppen behöver agera.  Hur stor skadan kommer bli av en olycka kan du påverka. ​

​Rörelseglädje: "Vi tar leken på största allvar"

Genom lek, samarbete och Alternativa Aktiviteter tänder vi gnistan hos våra deltagare. Att röra på sig ska framför allt vara kul! Att avbryta vardagssysslorna med andra aktiviteter har visats ha god effekt för motivationen och kreativiteten. Att få nya perspektiv kring sig själv och utveckla nya förmågor gör att man lättare kan gå ur gamla mönster och lägga till givande saker i livet. Lekfullheten är viktigt att behålla även i vuxen ålder för att inte se rörelse som något laddat ämne fyllt med prestige. Låt dig själv uppskatta att vara nybörjare och inte ta rörelse eller dig själv på så stort allvar.    

"Vi tar leken på största allvar."

Kroppskännedom: 

Vi ger dig förutsättningar och verktyg för att kunna träna på ett hållbart sätt och för en smärtfri kropp. Genom basal kroppskännedom, postural terapi (optimum-metoden), meditation och yoga så utvecklas förmågan att kunna lyssna på kroppens signaler och agera gynnsamt därefter.

Läs Alternativ Aktivitets pedagogiska principer för att skapa en mer lekfull, välmående och rolig värld!

Nya metoder krävs för att nå de barn som rör sig minst

I en avhandling från Karlstad Universitet lyfter man fram problemet när föreningar och förbund ska försöka rekrytera nya grupper av barn till idrotten att de använder traditionella metoder som lockar redan idrottsintresserade. För att nå de barn som rör på sig minst krävs ett annorlunda upplägg. 

Det vi på Alternativ Aktivitet gör är ett komplement till skolidrotten och föreningslivet till att använda sig utav prestigelösa aktiviteter. Aktiviteter som vi utvecklar och erbjuder är exempelvis studsmatta, slackline och VR.

Lyssna på Mattias Hoppe i PLC Podden* där han diskuterar hur vi kan aktivera oss på mer roliga och utmanande sätt - att ta leken på största allvar.

*PLC Podden som vill förändra och utveckla Sveriges syn på hälsa.

 

 

 

Att lyssna in barnen är viktigt

I reportaget Nya grepp krävs för att nå de barn som rör sig minst" från Idrottsforskning.se skriver man att "Aktiviteterna behöver vara av sådant slag att barnen finner dem meningsfulla och att de kan närma sig en tilltro till att de klarar av de moment som ingår. Eftersom det rör sig om barn som många gånger saknar idrottserfarenhet behövs en öppenhet för att organisera fysiska aktiviteter som kan uppfattas ligga långt bort från vad som anses vara idrott (12). Det kan till exempel handla om fysiska aktiviteter som lekar, hoppa studsmatta, promenader, Pokemon Go etc. Kort sagt kan det behöva vara lite mer alternativa. Här är det viktigt att lyssna in barnen själva."

Alternativa aktiviteter har visat har en god effekt för ungdomars motivation att lära sig mer om "sporter" som inte finns i varken skola eller inom föreningsidrotten. Vi utvecklar förmågan att kunna hantera stress, känna sig trygg i sin kropp och byta ut prestationsångest till rörelseglädje. Här kan vi göra skillnad, med våra konkreta övningar som är individanpassade så har vi något som passar alla oavsett nivå eller ålder.

Vårt fokus ligger i att utveckla en rörelserikedom samt ge mentala verktyg för att kunna stärka sitt självförtroende samt självkänsla.

Läs mer vad studier har visat Unga rör sig för lite visar unik studie | Idrottsforskning.se

Bakgrund

Mattias Hoppe har jobbat som professionell wakeboardåkare i sju år. Han tillhörde den absoluta världseliten och vunnit ett flertal av de största tävlingarna i världen. Tillsammans med sina två bröder Jeremia och Benjamin så byggde dem upp en träningsarena på bakgården som ledde till deras gemensamma framgång. Proffskarriären lades på hyllan 2016 och kort därefter så gick den äldre brodern Benjamin bort i depression.

 

Träningsarenan heter Breddaswakepark och är numera en av "Alternativ Aktivitets" plattform för att främja fysisk och psykiskt välmående. Mattias har nu valt att göra vad han kan för att så många som möjligt ska få möjligheten till att må bra i både kropp och sinne. Ett väl utvalt team som jobbar med holistisk hälsa är med på tåget till att främja ett rikare aktivt samhälle.

Vi tror på ett gemensamt engagemang för att individer ska få de verktyg och hjälp de behöver för att kunna ta ansvar för sin egen hälsa på ett hållbart sätt.  ​

Denna video är en pilot av en dokumentär som handlar om Mattias och hans äldre bror Benjamin som gick bort i depression. Mattias vill numera använda parken i en mer meningsfull riktning och främja rörelseglädje och välbefinnande.

 

Genom workshops, läger, mentorskap och utbildningar så kommer Breddaswakepark bli ett plattform för välbefinnande.  

bottom of page